Male promjene koje mogu olakšati velike tegobe vezane uz suhu kožu

MALE PROMJENE KOJE MOGU OLAKŠATI VELIKE TEGOBE VEZANE UZ SUHU KOŽU Rutinska njega kože u mjesecima  smanjene vlažnosti zraka nerijetko postaje neučinkovita. Bez uvođenja nekih promjena, neće biti lako izboriti se sa sve izraženijom suhoćom, ljuskanjem, pucanjem,pa i svrbežom kože. Kako biste te neželjene tegobe spriječili, nastojte  primijeniti slijedeće savjete:
 1. Smanjite isušivanje kože izazvano kupkama i tuširanjem. Ukoliko je vaša koža suha ograničite vrijeme provedeno u vodi na 5 minuta, koristite toplu, ali ne i vruću vodu, poslužite se blagim sredstvom za tuširanje ili uljnom kupkom bez dodatka mirisa i koristite tek dovoljnu količinu da biste uklonili prljavštinu, a nikako da biste se prekrili debelim slojem pjene. Nakon tuširanja nježno potapkajte kožu ručnikom.
 2. Sredstvo za njegu kože nanesite neposredno nakon pranja na još neznatno ovlaženu kožu. Kreme i balzami zarobljuju postojeću vlagu u vašoj koži stoga ih treba nanijeti čim prije. To vrijedi kako za kožu tijela, tako i za lice i ruke.
 3. Prednost dajte uljima ili kremama u odnosu na losione jer su učinkovitiji u zamašćivanju kože, a manje iritiraju. U njezi su se dobrima pokazali karite maslac kao i jojobino i kokosovo ulje. Među važnijim sastojcima krema koji pomažu hidrataciji kože ističu se urea, laktična kiselina, hijaluronska kiselina i dr.
 4. Rabite samo blaga, neparfimirana sredstva za njegu kože. Svakako izbjegavajte sapune, sredstva koja sadrže alkohol, mirise, retinoide ili alfa-hidroksi kiseline (AHA). Izbjegavajući te proizvode lakše ćete očuvati lipidni sloj vaše kože.
 5. Krema za ruke neka uvijek bude nadohvat, a upotrijebite je nakon svakog pranja.
 6. Rukavice nosite obavezno kada zimi boravite na otvorenom, kada obavljate poslove koji zahtjevaju močenje ruku, te u dodiru sa kemikalijama, mazivima i drugim iritansima.
 7. Koristite balzame za usnice. Primjenjujući one namijenjene njezi usnica alergičara izbjeći ćete neugodne iritacije i peckanje izazvano različitim sastojcima koji pridonose okusu balzama ali ne i njegovoj učinkovitosti.
 8. Odaberite neiritirajuću odjeću i detergente za pranje rublja. Svakako nosite pamučnu ispod vunene odjeće ili odjeće od umjetnih vlakana, te rabite detergente sa oznakom „hipoalergeno“.
 1. Održavajte ugodnu toplinu tijela višeslojnim odijevanjem, a ne sjedenjem u blizini radijatora, peći ili nekog drugog izvora topline.
 2. Dodajte vlagu zraku u prostoriji u kojoj boravite upotrijebivši ovlaživače zraka. Kvaliteta vaše kože bi se, uz pridržavanje gore navedenim uputama, brzo trebala popraviti. Ukoliko niste primijetili smanjenje tegoba, možda je riječ o simptomu neke kožne bolesti koju treba liječiti, stoga se u tom slučaju posavjetujte sa dermatologom.
SAVJETI ZA NJEGU KOŽE...ZA MUŠKARCE Kada je riječ o njezi kože, muškarci su tradicionalno minimalisti. Međutim, sve je više onih koji u brizi za svoje zdravlje nastoje obratiti pozornost i na zdravu i njegovanu kožu. Iako postoje neke osnovne razlike između muške i ženske kože-na primjer, koža je muškaraca deblja, osnovi plan njege je vrlo sličan. Ponajprije, važno je razumjeti i identificirati tip kože koju imamo: *osjetljiva koža može peckati nakon uporabe toaletnih proizvoda *normalna koža je čista i nije osjetljiva *suha koža je hrapava,prhutava, svrbi *masna koža ima masni sjaj *mješovita koža je na nekim područjima suha, a na drugim masna.   Znajući kojem tipu vaša koža pripada, lakše ćete naučiti kako je njegovati i koje proizvode za njegu odabrati. U tom smislu preporučamo:
 1. Obratite pozornost na etikete i sastav sredstava za njegu kože: Odaberite ovisno o tipu vaše kože. Ako je vaša koža sklona prištićima, potražite gelove za umivanje i hidratantne kreme na kojima piše „oil-free“ ili „non-comedogenic“, jer takvi neće začepljivati pore. Ukoliko imate osjetljivu kožu, rabite blage, neparfimirane proizvodte „fragrance-free“.
 2. Kožu lica perite svakodnevno, i nakon tjelovježbe:Klasičan, lužnati sapun često naglašeno isušuje kožu stoga se radije odlučite za sindet u krutom obliku ili gel za umivanje kiselog pH. Rabite mlaku umjesto vruće vode.
 3. Odaberite pravu tehniku brijanja: Navlažite kožu prije brijanja kako bi omekšala i upotrijebite kremu za brijanje, a britvicu vucite samo u smjeru rasta dlaka i ne izbrijavajte kožu. Isperite pod mlazom vode nakon svakog poteza britvicom. Kako biste smanjili iritaciju na najmanju mjeru svakih 5-7 brijanja upotrijebite novu britvicu. Za neke muškarce tehnološki napredne i vrlo učinkovite britvice  sa više sječiva nisu priklade jer briju dlake preblizu površini kože. Ukoliko patite od pečenja i osipa neposredno nakon brijanja, pa i uraslih dlaka, radije se odlučite za jednostruke britvice ili električni aparat kojim nemojte dodatno izbrijavati, a kožu prigodom brijanja ne rastežite.
 4. Neposredno nakon brijanja nanesite sredstvo za dezinfekciju bilo u obliku after-shave tekućine ili, kod osjetljivije kože, balzama.
 5. Nanosite hidratantne kreme svakodnevno, osobito ako imate suhu i osjetljivu kožu i to odmah nakon umivanja tj. tuširanja. Jedno mazanje kremom neće je učiniti zauvijek „normalnom“. Mazanje kreme za lice mora vam postati navika.
 6. Koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom kada boravite na otvornom.Kako biste spriječili oštećenje kože UV zračenjem koje u konačnici može dovesti ne samo do izraženijih bora, već i hiperpigmentacijskih mrlja, pa i tumora kože, nanosite kreme za sunčanje na sva suncu izložena područja uključujući vlasište, uške, šiju i usnice. Za optimalnu zaštitu rabite kreme sa zaštitom širokog spektra (UVA i UVB), vodootporne, faktora zaštite SPF 30 ili višim i nanosite novi sloj svaka dva sata, a osobito nakon plivanja ili znojenja. Kožu možete štititi i boravkom u hladu te nošenjem zaštitne odjeće uključujući sunčanih naočala sa UV zaštitom i šešira širokog oboda.
 7. Pregledavajte svoju kožu: nove kožne pigmentacije ili madeži koji svrbe, značajnije se mijenjaju oblikom, bojom ili krvare mogu biti znak tumora kože. Muškarci u dobi preko 50 godina imaju veći rizik za razvoj melanoma od ostale populacije. Takve promjene, ukoliko se dijagnosticiraju rano, imaju značajno višu stopu izlječenja. Stoga,neka dermatoskopski pregled pigmentnih promjena bude vaša godišnja rutina i doprinos brizi za zdravlje kože.
KAKO UKLONITI ŽVAKAČU GUMU IZ DJEČJE KOSE?

Za uspješno i bezbolno uklanjanje žvakače gume iz dječje kose poslužite se maslacem od kikirikija. Nanesite ga na zahvaćeno mjesto u kosi i ostavite djelovati desetak minuta. Potom prstima ili četkicom za zube izvucite žvakaču gumu iz kose. Naposlijetku operite vlasi šamponom.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.