Blog

Savjeti za zdrave nokte

 1. Održavajte nokte čistima i suhima. To je prvi korak u sprječavanju bakterijskih i gljivičnih infekcija.
 2. Režite nokte ravano, potom ih u kutovima blago zaoblite. To će im dati maksimalnu čvrstoću. Učinite to oštrim škaricama ili grickalicom za nokte.
 3. Održavajte im oblik rašpicom, kretnjom u jednom smjeru.
 4. Ne grizite nokte niti uklanjajte kožicu!
 5. Ne rabite nokte kao alat za otvaranje, odizanje i sl.!
 6. Skraćujte redovito i nokte na stopalima. Tako ćete izbjeći  traumatiziranje prigodom hodanja ili sportskih aktivnosti.
 7. Ukoliko su nokti na stopalima zadebljani te je njihovo rezanje otežano, namočite stopala u toploj, slanoj vodi. Stavite 1 čajnu žličicu soli u lavor vode i namačite ih 5 do 10 minuta. Ukoliko to ne pomogne, javite se pedikeru.
 8. Nemojte sami tretirati urasle nokte osobito ako su inficirani i bolni. U tom se slučaju javite dermatologu.
 9. Nosite udobnu obuću, zračite je i povremeno  iznutra dezinficirajte.
 10. Nosite natikače kada idete na bazen ili u toplice. Tako ćete spriječiti neugodne gljivične i virusne infekcije.

SIGURNA MANIKURA I PEDIKURA

Zdravi nokti velikim su dijelom rezultat pravilne higijene i brižljive njege. Ovih nekoliko savjeta uputit će vas kako to ostvariti:

 1. Kremu za ruke nanosite nakon svakog pranja kako biste,osim kože, hidrirali i nokte.To činite i nakon uklanjanja laka za nokte.
 2. U svrhu uklanjanja laka rabite uljne odstranjivače, a izbjegavajte aceton.
 3. Prigodom manikiranja nikada ne režite, niti grubo gurajte kutikulu (kožicu) prema nazad. Ukoliko je neophodno, učinite to  vrlo nježno  nakon tuširanja. Svaka agresivnost prema zaslonu nokta može rezultirati     traumom i infekcijom.
 1. Većina salona pridržava se strogih higijenskih mjera, ipak, prigodom posjete salonu informirajte se:
  • Imaju li potrebne licence i nužno iskustvo u radu?
  • Odaje li prostor dojam urednosti i čistoće?
  • Pere li osoblje ruke između dviju mušterija?
  • Je li instrumentarij uredan?
  • Interesirajte se kojim se postupcima pribor za rad održava čistim.
 1. Ne depilirajte potkoljenice prije već nakon pedikure. To je važno kako manje povrede kože ne bi postale ulazna vrata za moguću infekciju.
 2. Ukoliko češće idete na manikuru i/ili pedikuru, pokušajte dogovoriti da sa sobom donosite vlastiti pribor. I to će pridonijeti smanjenju vjerojatnosti infekcije.
 3. Ukoliko želite nositi žarko crveni ili narančasti lak za nokte, spriječite žučkastu obojenost nokatne ploče prethodnim nanošenjem sloja baznog laka. U suprotnom, žučkasta boja nokta zadržat će se tjednima.
 4. Nema znanstvenih dokaza da uranjanje ruku u želatinu jača nokte. Također se ne preporuča nanositi lakove za jačanje noktiju budući da nokatnu ploču nerijetko čine krtom i sklonijom pucanju. Daleko je važnije nositi zaštitne rukavice prigodom obavljanja kućanskih poslova.
 5. Ukoliko imate bolesti noktiju izbjegavajte umjetne nokte jer mogu izazvati značajno pogoršanje, osobito ako su vaši nokti krhki ili ste skloni gljivičnim infekcijama.

Dugotrajno nošenje umjetnih noktiju nije preporučljivo niti osobama sa zdravim noktima.