Savjeti za njegu kože...za muškarce

SAVJETI ZA NJEGU KOŽE...ZA MUŠKARCE

Kada je riječ o njezi kože, muškarci su tradicionalno minimalisti. Međutim, sve je više onih koji u brizi za svoje zdravlje nastoje obratiti pozornost i na zdravu i njegovanu kožu. Iako postoje neke osnovne razlike između muške i ženske kože-na primjer, koža je muškaraca deblja, osnovi plan njege je vrlo sličan. Ponajprije, važno je razumjeti i identificirati tip kože koju imamo: *osjetljiva koža može peckati nakon uporabe toaletnih proizvoda *normalna koža je čista i nije osjetljiva *suha koža je hrapava,prhutava, svrbi *masna koža ima masni sjaj *mješovita koža je na nekim područjima suha, a na drugim masna.   Znajući kojem tipu vaša koža pripada, lakše ćete naučiti kako je njegovati i koje proizvode za njegu odabrati. U tom smislu preporučamo:

  1. Obratite pozornost na etikete i sastav sredstava za njegu kože: Odaberite ovisno o tipu vaše kože. Ako je vaša koža sklona prištićima, potražite gelove za umivanje i hidratantne kreme na kojima piše „oil-free“ ili „non-comedogenic“, jer takvi neće začepljivati pore. Ukoliko imate osjetljivu kožu, rabite blage, neparfimirane proizvodte „fragrance-free“.
  2. Kožu lica perite svakodnevno, i nakon tjelovježbe:Klasičan, lužnati sapun često naglašeno isušuje kožu stoga se radije odlučite za sindet u krutom obliku ili gel za umivanje kiselog pH. Rabite mlaku umjesto vruće vode.
  3. Odaberite pravu tehniku brijanja: Navlažite kožu prije brijanja kako bi omekšala i upotrijebite kremu za brijanje, a britvicu vucite samo u smjeru rasta dlaka i ne izbrijavajte kožu. Isperite pod mlazom vode nakon svakog poteza britvicom. Kako biste smanjili iritaciju na najmanju mjeru svakih 5-7 brijanja upotrijebite novu britvicu. Za neke muškarce tehnološki napredne i vrlo učinkovite britvice  sa više sječiva nisu priklade jer briju dlake preblizu površini kože. Ukoliko patite od pečenja i osipa neposredno nakon brijanja, pa i uraslih dlaka, radije se odlučite za jednostruke britvice ili električni aparat kojim nemojte dodatno izbrijavati, a kožu prigodom brijanja ne rastežite.
  4. Neposredno nakon brijanja nanesite sredstvo za dezinfekciju bilo u obliku after-shave tekućine ili, kod osjetljivije kože, balzama.
  5. Nanosite hidratantne kreme svakodnevno, osobito ako imate suhu i osjetljivu kožu i to odmah nakon umivanja tj. tuširanja. Jedno mazanje kremom neće je učiniti zauvijek „normalnom“. Mazanje kreme za lice mora vam postati navika.
  6. Koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom kada boravite na otvornom.Kako biste spriječili oštećenje kože UV zračenjem koje u konačnici može dovesti ne samo do izraženijih bora, već i hiperpigmentacijskih mrlja, pa i tumora kože, nanosite kreme za sunčanje na sva suncu izložena područja uključujući vlasište, uške, šiju i usnice. Za optimalnu zaštitu rabite kreme sa zaštitom širokog spektra (UVA i UVB), vodootporne, faktora zaštite SPF 30 ili višim i nanosite novi sloj svaka dva sata, a osobito nakon plivanja ili znojenja. Kožu možete štititi i boravkom u hladu te nošenjem zaštitne odjeće uključujući sunčanih naočala sa UV zaštitom i šešira širokog oboda.
  7. Pregledavajte svoju kožu: nove kožne pigmentacije ili madeži koji svrbe, značajnije se mijenjaju oblikom, bojom ili krvare mogu biti znak tumora kože. Muškarci u dobi preko 50 godina imaju veći rizik za razvoj melanoma od ostale populacije. Takve promjene, ukoliko se dijagnosticiraju rano, imaju značajno višu stopu izlječenja. Stoga,neka dermatoskopski pregled pigmentnih promjena bude vaša godišnja rutina i doprinos brizi za zdravlje kože.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.